Moždani udar i robotska neurorehabilitacija

31.10.2023.

Piše: Šahzija Mrkonja, dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Moždani udar, ili cerebrovaskularni incident, ozbiljno narušava kvalitetu života i može ostaviti trajne posljedice na pacijenta. Srećom, medicinska znanost neprestano napreduje, a jedna od najznačajnijih inovacija u rehabilitaciji nakon moždanog udara je upotreba robotske neurorehabilitacije.

Ova tehnologija koristi napredne robotske uređaje kako bi pomogla pacijentima da povrate izgubljene funkcionalnosti i poboljšaju svoju kvalitetu života.

U ovom blogu, istražit ćemo kako robotska neurorehabilitacija mijenja način na koji se rehabilitiraju pacijenti nakon moždanog udara.Što je moždani udar?

Prije nego što zaronimo u svijet robotske neurorehabilitacije, važno je razumjeti što je moždani udar i zašto je toliko važno poboljšati rehabilitaciju nakon njega.

Moždani udar je hitno stanje u kojem je opskrba krvlju u mozgu poremećena. To može dovesti do oštećenja mozga i gubitka funkcionalnosti, uključujući poteškoće s pokretljivošću, govorom, ravnotežom i kognitivnim funkcijama.

Klasična rehabilitacija vs. Robotska neurorehabilitacija

Klasična rehabilitacija nakon moždanog udara obično uključuje klasičnu fizikalnu terapiju. Ova terapija je ključna, ali robotska neurorehabilitacija donosi niz dodatnih prednosti:
Personalizacija: Robotski uređaji omogućavaju prilagodbu terapije prema potrebama svakog pacijenta. Svaki pacijent je jedinstven, a robotska tehnologija omogućava terapeutima da prilagode terapiju kako bi bila što učinkovitija.
Preciznost i ponavljanje: Robotski uređaji pružaju preciznu kontrolu pokreta, omogućavajući visoku razinu ponavljanja. To je ključno za obnavljanje oštećenih neuralnih veza i jačanje mišića.
Motivacija: Robotski uređaji često sadrže vizualne povratne informacije koje pomažu motivirati pacijente da redovito sudjeluju u terapiji. Ovo je posebno važno za pacijente koji se suočavaju s dugotrajnim oporavkom.

Primjer robotske neurorehabilitacije u Lječilištu Bizovačke toplice

Robotska neurorehabilitacija s end-effektorima može biti posebno korisna u tretmanu osoba koje su pretrpjele moždani udar.
Senzori i praćenje napretka: Robotska neurorehabilitacija također uključuje senzore i softverske alate za praćenje napretka pacijenata tijekom vremena.
To omogućava terapeutima da prilagode terapiju i prate kako pacijent napreduje.

U primjeni robotske neurorehabilitacije nakon moždanog udara, end-effektor robotski uređaji se koriste za podršku krajnjim dijelovima ekstremiteta pacijenta. Ova tehnika omogućava praćenje pokreta pacijenta, olakšavajući izvođenje ponavljajućih vježbi i poboljšanje funkcionalnosti. Uz senzore i softverske alate za praćenje napretka, terapeuti mogu prilagoditi terapiju prema individualnim potrebama svakog pacijenta.

Budućnost neurorehabilitacije

Robotska neurorehabilitacija obećava svijetlu budućnost za pacijente koji se oporavljaju od moždanog udara.

Napredak u robotici, umjetnoj inteligenciji i senzorskoj tehnologiji omogućava sve učinkovitiju i personaliziranu terapiju. Ova inovativna metoda ne samo da pomaže pacijentima da povrate izgubljene funkcionalnosti, već također pruža nadu i motivaciju za bolji oporavak.
Rehabilitacija nakon moždanog udara nikada nije bila jednostavna, ali uz pomoć robotske neurorehabilitacije, otvaraju se nove mogućnosti za pacijente da se vrate u aktivniji i neovisniji život.
S kontinuiranim istraživanjem i razvojem ove tehnologije, možemo očekivati da će budućnost rehabilitacije nakon moždanog udara biti još svjetlija i učinkovitija.


Svjedočanstvo pacijentice
Želim od srca zahvaliti timu Bizovačke toplice i fizioterapeutima koji su me uspjeli podići iz kolica do jedne štake za 21 dan rehabilitacije. Robotika je nešto što me očaralo ali i fizikalne terapije koje nisu klasične. Dosta sam toplica prošla ali u Bizovačkim sam prohodala i one mi ostaju u srcu.
Ana Stipančević


Pozivamo pacijente koji se oporavljaju od moždanog udara da iskuse inovativnu robotsku neurorehabilitaciju u našem renomiranom lječilištu. Kroz naš specijalizirani program, nudimo personaliziran pristup oporavku uz pomoć najnovije robotske tehnologije, senzora i sofisticiranih metoda praćenja napretka.

Naš tim stručnjaka posvećen je pružanju podrške pacijentima u obnovi izgubljenih funkcionalnosti nakon moždanog udara. Kombinirajući preciznost, motivaciju i individualizirani pristup, naša robotska neurorehabilitacija osmišljena je kako bi olakšala oporavak na najučinkovitiji mogući način.

Pridružite nam se u našem Lječilištu za robotsku neurorehabilitaciju i krenite prema svjetlijoj budućnosti punoj mogućnosti oporavka i novih početaka. Naš cilj je pružiti vam potpunu podršku u vašem putovanju prema aktivnijem i neovisnijem životu. Zakažite svoj termin već danas i krenimo zajedno prema vašem potpunom oporavku.Prepustite se timu stručnjaka i javite nam se:
031 685 150 ili na mail ljeciliste@bizovacke-toplice.hr

 

 

Komentari

Margit Pavićević

11.11.2023. 15:16

Moždani bio. 24.05.ove godine, rehabilitacija u Thalasoterapiji Opatija, individualne fiziovježbe ali desna ruka još ukočena u ramenu i laktu,te zaddnja 2 prsta na ruci. Da li iduće godine nogu dobiti kod vas terapiiju preko HZzo-a.

Admin

Poštovani, zahvaljujemo na Vašem interesu.
Kako bismo Vam pružili maksimalno prilagođenu uslugu, molimo Vas kontaktirajte nas na broj 031 685 150 ili pismeno na: ljeciliste@bizovacke-toplice.hr

Broj komentara: 1

Prikazani od 1. do 1.

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice