Osteoartritis: Kako izbjeći kirurški zahvat Orthokin terapijom

14.05.2019.

Piše: Šahzija Mrkonja, dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije
Osteoartritis -bolest koja se često razvija sporo, tijekom mnogo godina, a bolovi i nemogućnost kretanja javljaju se u trenutku kad je šteta na zglobu već vidljiva.

Iz našeg bloga pročitajte što je osteoartritis i kako ga se može liječiti BEZ kirurškog zahvata

 

Lječilište Bizovačke toplice u svojoj ponudi nudi Orthokin terapiju

Za više informacija o Orthokin terapiji u Lječilištu pročitajte ovdje

Bol u zglobovima - ipak se nešto može učiniti

Biti neovisan i aktivan u svakodnevnom životu ideal je kojemu teži većina ljudi. Bol u zglobovima ili leđima ometaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti, sudjelovanje u sportskim ili drugim rekreativnim ili profesionalnim aktivnostima.

Pokretljivost je jedan od najvažnijih faktora koji utječu na kvalitetu našeg života.

Mnogi poslovi i sportovi kao sto su trčanje, golf ili skijanje znatno opterećuju zglobove. Vrlo je važno zadržati glatku i bezbolnu funkcionalnost zglobova i u odmakloj dobi.

Degeneracija hrskavice čest je uzrok problema sa zglobovima. Bol i ograničena pokretljivost javljaju se kao posljedica propadanja hrskavica.

Tada nastupa osteoartritis, jedan ad najčešćih uzroka boli i nemogućnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti u zapadnom svijetu.

Konvencionalno liječenje se, ukratko, do sada svodilo na reduciranje boli koliko je god to bilo moguće.

Naposljetku, kada bi kontrola bolova prestala djelovati, oštećeni se zglob kirurški zamijenio umjetnim.
Je Ii moguće utjecati na mehanizme koji uzrokuju razvoj osteoartritisa? Što se može učiniti kako bi se usporili iii čak zaustavi degenerativni procesi u zglobu?

Regenerativna medicina bavi se upravo traženjem rješenja za ovakve probleme.

Jedan ad novih pristupa liječenju bolesti zglobova upravo je terapija autolognim homogeniziranim serumom (Autologous conditioned serum: ACS).

Serum su razvili ortoped, prof.med. Peter Wehling i molekularni biolog dr. Julio Reinecke (njemački stručnjaci iz Düsseldorfa) u suradnji s profesorom Christopherom Evansom (sveučilište Harvard) i profesorom Paulom Robbinsom (sveučilište Pittsburgh).


Terapija homogeniziranim serumom podrazumijeva proizvodnju regulatornih
proteina za borbu protiv boli i upale
iz vlastite krvi pacijenta.


Ti regulatorni proteini - proteini u krvi koji imaju važnu ulogu u radu ljudskog imunološkog sustava - mogu smanjiti bol i poboljšati pokretljivost oboljelog zgloba.
Terapija homogeniziranim serumom primarno se još uvijek koristi za liječenje osteoartritisom zahvaćenih koljena, kukova i drugih zglobova, no isti se pristup liječenju, s odličnim rezultatima, može koristiti i za liječenje bolova leđima.

Svatko može oboljeti od osteoartritisa

Osteoartritis dio je prirodnog procesa starenja kao što je i propadanje hrskavice u zglobovima.
Ova se bolest često razvija sporo, tijekom mnogo godina, a bolovi i nemogućnost kretanja javljaju se u trenutku kad je šteta na zglobu već vidljiva.

Osteoartritis može zahvatiti bilo koji zglob u ljudskom tijelu, a posebno koljena, kukove, ručne zglobove kao i kralježnicu.

Do 10% populacije u razvijenim zemljama boluje od osteoartritisa.

Koljeno je zglob koji je najčešće pogođen ovom bolešću.
Najnovija istraživanja pokazuju da se 10% osoba u dobi iznad 55 godina požali na bol i ukočenost u koljenima. U tim su slučajevima rendgenske snimke pokazale jasne znakove degeneracije zgloba.

Osteoartritis koljena iii kukova pripada u 10 najčešćih ortopedskih dijagnoza.

Pripada i listi 30 najčešćih poremećaja koji zahtijevaju hospitalizaciju.

Degenerativne bolesti zglobova i kralježnice čine velik dio uzroka invaliditeta, odlaska u prijevremenu mirovinu i na rehabilitaciju, te najviše od svih kroničnih bolesti doprinose gubitku produktivnost i kvaliteti života.

Uzroci Osteoartritisa

Različita stanja mogu doprinijeti razvoju osteoartritisa.
Jedno od njih je preveliko opterećenje zgloba zbog pojačanog trošenja zgloba, lošeg držanja (neusklađenosti mišićno skeletnog sustava) iii sportskih ozljeda, Osteoartritis najčešće pogađa starije osobe čije je zanimanje zahtijevalo težak fizički rad iii ponavljajuće kretnje. Često zahvaća i sportaše kao i pretile osobe.

U slučaju profesionalnih sportaša trošenje zglobova uzrokovano je dovođenjem tijela do granica izdržljivosti, a kod pretilih osoba zglobovi se pojačano troše zbog nošenja preteškog tereta.
Deformacije kao oks ili iks noge vode kroničnom naprezanju koje na kraju dovodi do degeneracije zgloba. 

Važno  je uračunati faktor starenja organizma i nasljedni faktor

Kako starimo, hrskavica koja ublažava udarce koje prima zglob gubi vlažnost i elastičnost. S ovim mehaničkim procesima, upalni procesi također igraju važnu ulogu razvoju osteoartritisa.
Faktori rizika također doprinose razvoju osteoartritisa. 

U ranom stadiju razvoja osteoartritis je uglavnom posljedica prirodnog procesa starenja.
No, budući da ne postoje dvije osobe koje stare na jednak način, brzina razvoja ove bolesti varira od osobe do osobe.


Osteoartritis je kronična bolest zglobova.
Može zahvatiti bilo koji zglob u organizmu.

Oštećenje je najprije vidljivo na zglobnoj hrskavici.
 Hrskavica je tkivo bez krvnih žila.


Rani simptomi osteoartritisa

Prvi znak osteoartritisa koljena je ukočenost zgloba, posebno ujutro ili nakon dužih perioda sjedenja iii ležanja. Bol u koljenu još je jedan od znakova upozorenja.

Kako se osoba nastavlja kretati i zglob se ugrije, a bol se najčešće smanji iii skroz nestane. No, nakon dužih perioda aktivnosti iii naprezanja, bol se vraća.

Pacijenti se često žale na jaču bol tijekom hladnog iii vlažnog vremena a u zglobu se može čuti škripanje iii krckanje.

Kukovi i koljena su posebno podložna razvoju osteoartritisa.

Kako bolest napreduje, bol se može javiti i noću iii kada se pacijent odmara, miruje.
Penjanje uz stepenice, a pogotovo silaženje postaje teško. Ulaženje u automobil ili autobus postaje otežano i bolno.

Kada dođe do određenog stupnja propadanja tkiva hrskavice, kost koju hrskavica štiti također bude zahvaćena bolešću.

Znak upozorenja! BOL!
Bol i upala najvažniji su signali koji upozoravaju na ozljedu našeg tijela. Što je više oštećenih stanica to je veća bol i upala. Ovi signali upozoravaju tijelo i osiguravaju pripremu svih resursa i procesa potrebnih za popravak nastale štete u najkraćem mogućem roku.

Ako sustav obrane u tijelu, imunološki sustav, ne može samostalno popraviti štetu, nastupa bolest.

Liječenje simptoma nije dovoljno

Ako bol ne prestaje iii se pogoršava, nastojat ćemo olakšati izbjegavanjem opterećivanja zgloba ili izbjegavamo kretanje zgloba uopće. lako je to sasvim prirodna reakcija, ona samo pogoršava problem.

Pokušavajući izbjeći bol, više ne pomičemo zglob normalno.

Ovakvo reducirano kretanje dovodi do naprezanja, skraćivanja iii atrofije mišića i smanjivanja zglobne čašice.

Nedostatak pokreta dovodi do otežanog dolaska nutrijenata u zglob i ligamenti koji zglobu osiguravaju stabilnost postaju slabiji. Drugi zglobovi preuzimaju težinu i dolazi do dodatnog opterećenja.

Lijekovi se u ovakvim slučajevima često koriste protiv bolova, no upotreba analgetika nije dovoljna za prekidanje ciklusa oštećenja hrskavice, boli i smanjene pokretljivosti. Jednom kada je bol pod kontrolom, pacijenti često ponovno naprežu i opterećuju zglob ne znajući da tako uzrokuju još veću štetu.

U ovakvim situacijama tijelo treba pomoć: saveznika, pomagača koji mogu riješiti skriveni uzrok problema, a ne samo simptome.


VAŽNO
Kod prve pojave simptoma boli ili ukočenosti zgloba noću, ujutro ili tijekom aktivnosti - potražite savjet liječnika
Što prije liječenje započne, veće su šanse za potpuni oporavak


Tipični simptomi

Bol ili ukočenost kod ustajanja ujutro ili nakon duljeg perioda neaktivnosti
• Bol tijekom ili nakon aktivnosti
• Ograničen opseg pokreta
• Nateknuće zgloba (oteklina i toplina cast su znak upale)
• Bol noću ili kod sjedenja
• Bol pri promjeni vremena
• Škripanje iii pucketanje zgloba
• Teškoće kretanjem stepenicama

Liječenje osteoartritisa

Rani i početni stadij bolesti zglobova obično se liječe konzervativnim, nekirurškim metodama.

U kasnijim stadijima ponekad je kirurški zahvat preporučen način liječenja.

1. Konzervativno liječenje

Liječenje bez lijekova
Cilj liječenja bez lijekova je stabilizacija zgloba, jačanje okolnih mišića i poboljšanje funkcije zgloba. Fizikalna terapija može biti vrlo korisna za popravljanje fleksibilnosti i pokretljivosti i za smanjenje boli. Akupunktura je također način liječenja koji može biti posebno učinkovit kod smanjenja boli uzrokovane osteoartritisom. Druge metode koje mogu biti korisne su vježbanje u vodi, hladni i topli oblozi, elektrostimulacija iii hidroterapija.

Liječenje lijekovima
Svrha liječenja lijekovima je smanjenje boli i poboljšanje funkcije zgloba. Dostupan je vrlo širok izbor analgetika, od najslabijih prema jakima.

Antireumatici bez steroida često se upotrebljavaju u liječenju jer smanjuju i bol i upalu. Mnogi od tih lijekova djeluju kratkoročno.

Dugoročno ih prate nuspojave i oni ne djeluju na uzroke bolesti zgloba. Glukozamin se često preporučuje za poboljšanje metabolizma hrskavice.

Taj lijek usporava propadanje hrskavice i odgađa simptome osteoartritisa.

lnjekcije
lnjekcije kortizona, hijaluronske kiseline iii proteina često se koriste u liječenju osteoartritisa. Prednost ovakvih tretmana je u aktivnim sastojcima koji se u visokoj koncentraciji ubrizgavaju direktno u zglob, gdje su i najpotrebniji.

Unutar zglobne injekcije su rutinski ortopedski zahvati koji su poželjni i učinkoviti aka se izvode u skladu s prihvaćenim medicinskim standardima.

lnjekcije kortikosteroida mogu se očekivati kao preporuka kod upalnog osteoartritisa zbog njihovog snažnog protuupalnog i analgetičkog djelovanja.

Kortikosteroidi u najvećem broju slučajeva znatno smanjuju otekline. Prečesta upotreba kortikosteroida može još jače oštetiti hrskavicu pa je stoga potrebno pažljivo odvagnuti njihove pozitivne učinke i potencijalne nuspojave.

Hijaluronska kiselina prirodno je prisutna u zglobnoj tekućini. Ona omogućuje glatko kretanje zgloba. Ubrizgavanje hijaluronske kiseline direktno u zglob pacijenta s osteoartritisom počiva na ideji njene upotrebe kao lubrikanta koji omogućuje glatko i bezbolno kretanje kostima.

2. Kirurški zahvati

Za liječenje osteoartritisa u početnoj fazi razvoja bolesti često se izvodi artroskopska operacija zgloba. Uspješnost ovakvih zahvata varira od slučaja do slučaja. Ovim se zahvatom nastoji zagladiti površina hrskavice i ukloniti fragmenti oštećene hrskavice iz zgloba.

U slučaju osteoartritisa u kasnom stadiju razvoja, često je mehaničko uklanjanje uzroka boli jedino rješenje. Kad osteoartritis dostigne taj razvojni stadij, zamjena zgloba umjetnim (posebno kukova) je rješenje s visokim stupnjem uspješnosti.


3. Regenerativna medicina

Regenerativna medicina nastoji otkriti i razumjeti biološke uzroke mišićno-skeletnih poremećaja i razviti metode liječenja koji utječu na prave uzroke nastajanja bolesti.

Ova se disciplina gradi na poznavanju različitih grana znanosti i medicine uključujući ortopediju, molekularnu biologiju i psihologiji i tako utječe na samu patologiju bolesti.

Ovakav pristup liječenju povećava šanse za normalnim životom i mobilnosti unatoč bolesti, produljenjem životnog vijeka i potencijalnom odgodom terapije lijekovima i kirurških zahvata.

 Nježniji i minimalno invazivni zahvati u području regenerativne medicine baziraju se na rezultatima intenzivnog istraživanja osteoartritisa u posljednjih nekoliko godina i tako uzrokuju sve više rastući interes za ovo područje istraživanja.

ORTHOKINE serum se koristi kako bismo povećali pokretljivost zgloba i kvalitetu života oboljelih od osteoartritisa.


Vaša pitanja- naši odgovori

1. Kako točno DJELUJE ova METODA regeneracijske medicine?
Prikupljanje uzorka za pripravu seruma EOT II sustavom prilično je jednostavno: proizvodnja autolognog kondicioniranog serum a (ACS) provodi se brzo i jednostavno u certificiranim laboratorijima.

Nakon uzimanja uzorka krvi u prvom posjetu, krv se inkubira u patentiranom medicinskom uređaju u liječničkoj ordinaciji. Nakon inkubacije slijedi centrifugiranje prikupljene krvi kako bi se serum odvojio od krutih krvnih stanica.

Ovaj krvni pripravak bogat je faktorima rasta i interleukin antagonistima. Obično liječnik pripremi autologni kondicionirani serum (ACS) isti dan kada je prikupio uzorak pacijentove krvi.
Serum se može sigurno pohraniti do 7 mjeseci na temperaturi od -18°C do upotrebe. 

ACS priprema se individualno za svakog pacijenta laboratorijskim uvjetima ovlaštene ordinacije.

U upotrebi od 1997. ovaj proces koriste mnogi ortopedi u mnogim zemljama koji su liječili stotine tisuća pacijenata kroz dvadesetak godina.


2. U slučaju kojih dijagnoza se koristi Orthokine serum?
Oka 2 milijuna ljudi u Njemačkoj pati od osteoartritisa zglobova povezanog s dobi.

Zbog visokog stupnje pojavnosti bolesti i često nezadovoljavajućim rezultatima liječenja raste potreba za sigurnim i učinkovitim metodama liječenja.

Pod pritiskom velikog broja operacija zglobova (takozvana totalna endoproteza - TEP) koji rezultira povećanim opterećenjem zdravstvenog sustava u Njemačkoj raste potreba za poboljšanjem postojećih i pronalaskom novih metoda konzervativnog liječenja.

Drugim riječima, raste potražnja za medicinskim postupcima očuvanja zglobova, posebice koljena, koji ne zahtijevaju kirurški zahvat.

Tu glavnu ulogu preuzima ORTHOGEN"" LAB SERVICES GmbH. Liječnik pomoću medicinskog uređaja i regenerativno medicinskog procesa iz pacijentove krvi proizvodi pacijentu specifične proteine koji djeluju protuupalno i smanjuju bolove.

Sustav se koristi se kod konzervativne terapije u sljedećim slučajevima:

Bol u zglobovima uzrokovana osteoartritisom
• Bolova u vratu i vratnoj kralježnici
• Bolova u tetivama i mišićima

3. Što je s troškovima? Kolika je cijena ovakvog tretmana? 
Trošak ove usluge pacijent pokriva sam jer ovakve tretmane ne pokriva javno zdravstveno osiguranje.

Za pripremu dovoljne količine ACS-a potrebno je 3 - 6 doza.

Dodatni se troškovi tretmana i drugih postupaka u liječenju obračunavaju individualno, prema obavljenim zahvatima i liječničkom cjeniku usluga.

4. Je Ii regenerativna medicinska metoda liječenja dostupna u ljekarni?

Regenerativnu medicinsku metodu liječenja može ponuditi samo ORTHOGEN® certificirani liječnik, ne i lokalni ljekarnik.

ORTHOGEN"' direktno dostavlja potrebnu opremu liječniku i samo certificirani liječnik može ponuditi regenerativni medicinski tretman i pohraniti medicinski pripravak u svom certificiranom i registriranom laboratoriju.


Lječilište Bizovačke toplice u svojoj ponudi nudi Orthokin terapiju

Za više informacija o Orthokin terapiji u Lječilištu pročitajte ovdje

Komentari

Marijana Juric

21.10.2021. 09:36

Imam bol u donjem djelu kralježnice snimka RTG L2iL3 disk ostečena hrskavica bolovi su nepodnošljivi sa upalom koja se spusta kroz kuk sve do notžnog palca konačan nalaz diskopatija srednje Tesla Molim pomoć i savjet Pozdrav MARIJANA JURIC

Nadan

02.07.2021. 11:06

Uroš jel to ovo? https://acuraflex.hr/

Zoran Radoš

26.05.2021. 10:37

Dragi Uroš, gdje si kupio acuraflex? dali je jeftinije u ljekarni ili?

agent ben

22.05.2021. 03:47

G20 Soshanguve crossing!!!! {{@}}how to Join illuminati 6666 for Money:!!! +27734818506 Klipspruit West, Zakariyya Park, Eldorado Park, Lenasia South,Lawley Devland,Ennerdale, Naturena, Meredale, Alveda, Aeroton, Orange Farm, Alan Manor, Kibler Park, Mondeor Ridgeway, Ormonde, Rispark, Crown Gardens, Winchester Hills KOKSTAD Warburton Lejweleputswa District.Thabo Mofutsanyane Fezile Dabi ‎Nkangala Gert Sibande District Ehlanzeni District Emalahleni Local Ngaka Modiri Molema Dr. Kenneth Kaunda Dr. Ruth Segomotsi Mompati Bojanala Platinum Mbombela (JWH-073, JWH-200) White River Hogsback Ruimsig secunda Randburg Boksburg Benoni Johannesburg ,Soweto ,Kempton Park  Benoni Johannesburg ,Soweto ,Kempton,Roodepoort, Midland ,Sandton, Fochville Edenvale ,Centurion, Ssd Solution Alberton ,Vanderbijlpark, Krugersdorp ,Western Cape, Cape Town Somerset West KwaZulu Natal, Durban, Pietermaritzburg, Free State, Bloemfontein ,Welkom Mpumalanga, Nelspruit ,Witbank ,Eastern Cape, Port Elizabeth, Chemical Ssd Solution East London North West, Rustenburg ,Potchefstroom ,Limpopo, Polokwane ,Tzaneen ,Northern Cape, Port Nolloth Kimberley, Aankoms Acornhoek Amersfoort Anysspruit Argent Avoca Avontuur Badplaas Balfour Balmoral Bankkop Barberton Belfast Berbice Bethal Bettiesdam Branddraai Braunschweig Breyten Brondal Bushbuckridge Carolina Chrissiesmeer Davale Delmas Diepdale Diepgezet Dullstroom Dundonald Eerstehoek Ekulindeni Elukwatini Embhuleni Emphuluzi Enkhaba Ermelo Fernie Glenmore Graskop Greylingstad Hartebeeskop Hazyview Hectorspruit Kaapmuiden Kinross Komatipoort KwaMhlanga Lochiel Loopspruit Lydenburg Machadodorp Malelane Mbhejeka Mbombela Middelburg ModdergatmNgodwana Ohrigstad Perdekop Piet Retief Pilgrim's Rest Sabie Secunda Siyabuswa Skukuz Standerton Trichardt Vaalbank Volksrust Wakkerstroom Waterval Boven Waterval Onder White River Witbank Pietermaritzburg Cape Town Durban Johannesburg Soweto Pretoria Port Elizabeth Tembisa East London Vereeniging Katlehong Soweto Pretoria Centurion Mamelodi Vanderbijlpark, Vereeniging, Germiston, Boksburg, Durbun, United Kingdom Welcome Bellville Cape Town Durban Kempton Park Khayelitsha Kimberley Klerksdorp Mitchell's Plain Mthatha Nelspruit Newcastle Pietermaritzburg Pinetown Polokwane Port Elizabeth Potchefstroom Randburg Roodepoort Rustenburg Sebokeng Soshanguve Springbok Stellenbosch Tembisa Thohoyandou Umlazi Upington Welcome Witbank Eastern Cape Free State Gauteng KwaZulu-Natal Limpopo Mpumalanga North West Northern Cape Western Cape Gauteng KwaZulu- Natal Limpopo Mpumalanga Bloemfontein Mantsonyane, Lesotho, For those who are interested in making money, every good thing comes with money, comes with extra effort , All u need to do is Spiritual work and every wicked power delaying your progress wants clear and good things will come to you like, money, favor from people, open doors, business breakthrough, good job. Etc. For more info you can call +27734818506 Note: Its not a child’s play, its for those who are desperate and ready to make a change in their life. Above all its 220 dollar to Join SERVICE TO HUMANITY Call Agent Ben +27734818506 (۝) We are seeking that special wisdom and knowledge that would set us free from the bondage to dull and dreary everyday life, while strengthening us in body, mind and spirit, and bringing us the material rewards of wealth, love, and success. The AQEERAH Brotherhood is a true brotherhood of secret knowledge and power. membership into our fraternity is free and normally through a thorough screening. we are here to liberate those who need wealth, riches, power, prosperity, protection and success in all ramification. Agent Ben brotherhood offers all initiate members growth, wealth, fame, power, prosperity and success in all areas of heart desires. we do not demand human sacrifice, the use of any human parts or early personal death as a precondition for you to become our member. we are not suppose to be on the internet but because of questions and comments like: I WANT TO JOIN OCCULT IN SOUTH AFRICA. I WANT TO JOIN REAL OCCULT IN BOTSWANA . I WANT TO JOIN OCCULT TO MAKE MONEY. I WANT TO JOIN OCCULT FOR MONEY. I WANT TO JOIN OCCULT FOR MONEY RITUAL. I WANT TO JOIN OCCULT IN AFRICA TO BE RICH. I WANT TO JOIN GOOD OCCULT FRATERNITY IN BILLIONAIRES SOUTH AFRICA /BOTSWANA. I WANT TO JOIN GREAT ILLUMINATI IN SOUTH AFRICA FOR RICHES. I WANT TO JOIN ILLUMINATI OCCULT IN SOUTH AFRICA OR BOTSWANA. I WANT TO JOIN ILLUMINATI BROTHERHOOD IN SOUTH AFRICA OR BOTSWANA. HOW TO JOIN OCCULT IN SOUTH AFRICA. HOW TO JOIN REAL OCCULT IN BOTSWANA. HOW TO JOIN OCCULT TO MAKE MONEY. HOW TO JOIN OCCULT FOR MONEY. HOW TO JOIN OCCULT FOR MONEY RITUAL. HOW TO JOIN OCCULT IN AFRICA TO BE RICH. HOW TO JOIN GOOD OCCULT FRATERNITY IN SOUTH AFRICA. HOW TO JOIN GREAT ILLUMINATI IN BOTSWANA FOR RICHES. HOW TO JOIN ILLUMINATI OCCULT IN SOUTH AFRICA OR BOTSWANA HOW TO JOIN ILLUMINATI BROTHERHOOD IN SOUTH AFRICA OR . HOW TO MAKE MONEY ONLINE. HOW TO MAKE MONEY IN UGANDA. HOW TO MAKE MONEY IN GHANA. HOW TO MAKE MONEY BY JOINING OCCULT. HOW TO MAKE MONEY BY JOINING ILLUMINATI. FOR THOSE OF YOU WHO:want to join occult in south Africa how can i join secret society or cult to make money how can join occult for riches i want to be rich but i do not know how etc. how do i do money ritual how do i join good occult that will not affect me and my family forever we are now here for you. Kindly Whatsupp us on(+27734818506 or email: agentben458@gmail.com for details on what to do MONEY,POSH CAR,MAGIC RING,MEMBERSHIP ID,GREEN ****,CERTIFICATE AND GOWN WEBSITE: https://jointhegreatilluminatibrotherh.godaddysites.com

Uroš

09.02.2021. 08:39

I ja sam prošle godine koristi acuraflex kremu za bolove u leđima i koljenu, krema je cudo. Takoder i mene zanima cijena tretmana za majku?

Broj komentara: 11

Prikazani od 11. do 7.

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice